среда, 10. март 2010.

Agon 006



Šesti broj Agona, časopisa za savremenu poeziju, u celini je posvećen ženskoj poeziji. Tema ženske poezije je izabrana, sa jedne strane kao izrazito aktuelna zbog društvenog konteksta iz kojeg nastaje i koji je prati, i sa druge strane kao zanimljiva i izazovna za proučavanje zbog specifičnih modela poetskih izraza koje obuhvata. I pored svoje aktuelnosti i sve veće zastupljenosti, ovakav partikularan pristup poeziji još uvek nije obezbedio razumevanje i proučavanje u široj književnoj javnosti. Sam termin žensko pismo razmatra se u vezi sa feminističkim teorijama, ali ne zanemaruje autorke koje se ne pozivaju na feminizam.




U rubrici Prevedena poezija objavljujemo stihove američkih pesnikinja Rejčel Blau Duplezi, Suzan Hau i Odri Lord.

Rubrika O poeziji donosi tekstove Jelene Milinković, Vladimira Stojnića, Dubravke Đurić i Darije Žilić, koji promišljaju problematiku ženskog pisma, feminističke teorije i njihovu recepciju na našim prostorima. Tu su zastupljeni i teorijski tekstovi Liz Irigaraj, Harijet Malen, Rozmari Voldrop, Džulijane Spar, Ketlin Frejzer i Rajčel Blau Duplezi.

Posebno mesto u rubrici O poeziji zauzima anketa "Tastatura pod njenim prstima", u kojoj pesnikinje razmatraju specifičnosti ženskog stvaralaštva i njegov položaj kod nas. Na pitanja redakcije su odgovarale pesnikinje Tamara Šuškić, Ana Seferović, Danica Pavlović, Maja Solar, Dragana Mladenović, Sonja Veselinović, Jasmina Topić i Sonja Jankov. Izbor iz poezije ovih pesnikinja čini rubriku Poezija.

Uživajte u čitanju!

broj uredili: Jelena Milinković i Vladimir Stojnić



Нема коментара: